Maja Dijkhuis nieuwe filmprogrammeur Theater de Speeldoos

Dinsdag 27 augustus 2024

Theater de Speeldoos heeft een nieuwe filmprogrammeur. Maja Dijkhuis volgt Simone Brouwer op, die vanwege een verhuizing en andere werkzaamheden het stokje heeft overgedragen. De eerste, door Maja geprogrammeerde films zijn in september te zien op het filmdoek van Theater de Speeldoos.


Met Maja Dijkhuis haalt het theater een berg ervaring in huis, zowel op het gebied van theater als film. Maja studeerde Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden, werkte onder meer als filmprogrammeur in het (inmiddels gesloten) Witte Theater in IJmuiden en als Marketingmedewerker bij het Zaantheater in Zaandam. Maja over haar liefde voor film: “Mijn liefde voor film is ontstaan tijdens de wekelijkse bezoekjes aan de videotheek met mijn ouders en zus. Het kon uren duren voor ik de film had gekozen die ik deze keer mee naar huis wilde nemen, tot grote ergernis van de rest. De keuze om Film- en Literatuurwetenschap te gaan studeren was dan ook snel gemaakt. Hierdoor is mijn passie voor film en verhalen alleen maar groter geworden. Er is geen genre waar ik geen fan van ben en je mag me altijd wakker maken voor een goede film. Films van grote namen als Christopher Nolan en Guillermo del Toro zijn favoriet, maar ik kijk ook het hele jaar uit naar de nieuwste film van Jordan Peele, de regisseur van Get Out, Us en Nope.” 

Over de kans om filmprogrammeur te worden in Baarn zegt Maja: “Ik vind het enorm leuk om mensen te enthousiasmeren voor mooie verhalen, of dit nu in de vorm van een film, boek of theatervoorstelling is. De kans om filmprogrammeur te worden van Theater de Speeldoos Baarn grijp ik dan ook met beide handen aan.

In de zomermaanden is Maja al druk bezig geweest met de planning en programmering van de films voor het nieuwe seizoen. Vanaf half september zijn de eerste films te zien op het Baarnse filmdoek, waaronder Twisters, Fly me to the moon en Hors-Saison. Het speuren door het aanbod van films vindt Maja het leukste onderdeel, maar ook het lastigste: “Het is altijd een puzzel om de filmprogrammering te maken. Je bent in juli al met de films voor september bezig. Hierdoor kun je soms alleen op je eigen gevoel af gaan, zonder recensies van de kranten. Ik volg het nieuws uit de filmsector op voet en ben vaak in de bioscoop te vinden om in te schatten welke films er niet mogen ontbreken op de filmagenda van Theater de Speeldoos. Ik kan niet wachten om te ontdekken welke films er in de smaak zullen vallen bij de Baarnse filmliefhebbers, maar ik hoop ook te verrassen met out-of-the-box keuzes.’’

De eerste film van het seizoen (Twisters) wordt vertoond op maandag 16 september. Bekijk onze filmagenda voor meer informatie over de films en het kopen van tickets. Wil je als eerste de nieuwste filmagenda en ander filmnieuws ontvangen? Vink dan 'Film' aan bij je nieuwsbriefvoorkeuren in je account. Heb je tips voor onze filmprogrammeur? Mail ze gerust naar film@speeldoosbaarn.nl!