THEATER DE SPEELDOOS BAARN • verrassend • inspirerend • verbindend
Tonio | Foto: Piek

Tonio

woensdag 15 januari 2020 • 20.15 u

  • Cast: Porgy Franssen, Jacqueline Blom, Lisa Zweerman e.a.
  • Genre: TONEEL
  • Aanvang: 20.15 u
  • Waar: Grote Zaal
  • Soort: Top Theater | Try-out | Inleiding om 19.15 u

Even indrukwekkend en rauw als het boek.

Wat doet het met je relatie als je het grootst denkbare verlies meemaakt? A.F.Th. van der Heijden beschrijft in zijn bestseller Tonio hoe hij en zijn vrouw op de been proberen te blijven na het verlies van hun 21-jarige zoon Tonio. Hoe kun je elkaar blijven vinden en steunen als grote emoties als verdriet, woede en wanhoop hun intrede doen? Terwijl de moeder uit alle macht probeert om niet weg te glijden in verdriet, bijt de vader zich vast in het verzamelen en vastleggen van feiten. Drijft het verlies hen uit elkaar of zijn ze in staat elkaar troost te geven?

Ignace Cornelissen maakte een bewerking voor toneel, even indrukwekkend en rauw als het boek. Hij regisseert een topcast - met Porgy Franssen en Jacqueline Blom - voor een vertolking die nog dagenlang door uw hoofd zal spelen.

Ignace Cornelissen: bewerking en regie | Porgy Franssen, Jacqueline Blom, Lisa Zweerman e.a.: spel

Inleiding Tonio
Om 19.15 uur wordt er in het theatercafé een inleiding gegeven. De inleiding kunt u vrijblijvend en gratis bijwonen. De inleidingen gaan dieper in op de keuze voor het stuk, de bewerking, regie en de acteurs. Er wordt stilgestaan bij hoe een productie tot stand komt en welke uitdagingen dit oplevert. Ook zal kort op de inhoud worden ingegaan, uiteraard zonder daarbij te veel weg te geven van het stuk. Dat kleine beetje voorkennis verhoogt vaak het kijkplezier.

Boek Tonio
Van het boek werden meer dan 175.000 exemplaren verkocht. In 2012 werd het boek de Libris Literatuurprijs 2012 toegekend. Het boek won ook de NS Publieksprijs 2012.

Juryrapport Libris LiteratuurprijsA.F.Th. van der Heijden creëert met Tonio een nieuw genre, dat hij ‘requiemroman’ noemt. De oorsprong van het boek ligt besloten in een tragisch, werkelijk gebeurd noodlottig ongeluk: Tonio, de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich, raakte op de vroege ochtend van Pinksterzondag betrokken bij een dodelijk ongeval.

Van der Heijdens roman begint met een kreet, waarin de vader de naam van zijn zoon roept alsof hij hem uit de onderwereld terug wil halen. Hierna opent de roman op klassieke, zelfs documentaire wijze: politiemensen wekken de ouders vroeg op zondagochtend. Hun zoon is, na een aanrijding, „in kritieke toestand’ opgenomen in het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam. Tussen angst en hoop begeven de ouders zich naar het ziekenhuis. Alle personages in de roman heten bij hun werkelijke namen: Tonio, Adri, Mirjam, de familieleden, de vrienden van Tonio, de artsen. Hierdoor lijkt het alsof de roman in het domein van de non-fictie terechtkomt. Dat laatste geldt voor een groot deel van de roman. Maar Van der Heijden geeft enkele knappe wendingen aan zijn boek, waardoor hij het boek vanuit het domein van de non-fictie naar de fictie trekt. In het verloop van de meer dan zeshonderd bladzijden tellende roman vinden enkele cruciale ‘kantelmomenten’ plaats. Een van de eerste is dat Van der Heijden het dodelijke ongeluk een ‘inktzwart wonder’ noemt. Dat getuigt van moed. Hij, de oeuvrebouwer, de auteur bij uitstek die in fictieve vorm greep wil krijgen op de wereld, moet erkennen dat een gebeurtenis uit de werkelijkheid zijn literaire theorie ondermijnt.

In de laatste bladzijden overstijgt Van der Heijden de waarheidsgetrouwe beperkingen. Aan de hand van gesprekken met het meisje dat voor het laatst gesignaleerd is in de onmiddellijke nabijheid van Tonio geeft hij een reconstructie van de laatste uren voor Tonio's dood. In de tuin van het ouderlijk huis maakte hij foto's van haar. Minuut na minuut reconstrueert hij Tonio's laatste uren. Deze bladzijden vormen de grande finale van een aangrijpende roman. A.F.Th. van der Heijden heeft met de kracht van taal, als een hedendaagse Orpheus, op papier zijn overleden zoon het leven teruggegeven.

Film Tonio
In 2016 kwam de film Tonio uit met Rifka Lodeizen en Pierre Bokma in de hoofdrollen. De film werd geselecteerd als Nederlandse inzending voor de beste niet-Engelstalige film voor de 89ste Oscaruitreiking. De film werd in november 2016 bekroond met een Gouden Film, omdat hij meer dan 100.000 bezoekers heeft getrokken. De film werd genomineerd voor zeven Gouden Kalveren, waarvan de film er één won. (Bron: Wikipedia)

De film Tonio werd wegens het enorme succes drie keer vertoond in Theater de Speeldoos.

ONGEKEND INDRUKWEKKEND

Logo TopTheater 75 tryout 75x75

------------------------------------------------------------------
TOP THEATER • SERIEVOORDEEL
Deze voorstelling is onderdeel van de 5-delige Top Theater serie. Omdat de eerste voorstelling uit de serie al gespeeld is, is deze niet meer met serievoordeel te bestellen. Dit zijn de overige Top Theater voorstellingen waarvoor nog losse kaarten à € 29,00 online en € 30,00 theaterkassa te bestellen zijn.

Kaartprijs

€ 29,00 online
€ 30,00 kassa
• incl. consumptie

Speeldoosbaarn.nl gebruikt cookies om de website zo klantvriendelijk mogelijk te maken. Bezoekt u onze website, dan gaat u met deze Cookies